Tuesday, April 1, 2014

Ненети

Ненетите са пастири на северни елени, мигриращи по полуостров Ямал, процъфтяващи вече повече от хилядолетие сред температури от минус 50°C през зимата до 35°C през лятото. Годишната им миграция от над 1000 км. включва и прекосяване от 48 км. по замръзналите води на река Об.
Откриването на нефтени и газови запаси през 70-те, и увеличаващата се инфраструктура на полуострова, са заплашили туземният им начин на живот. От късния сталинистки период, всички деца са били записани в съветски пансиони. Това е станало част от нормалния живот на ненетите.


Ненетите живеят в чумове по едно семейство, направени от еленови кожи, положени върху скелет от дълги дървени прътове. По време на миграциите, чумовете биват местени всеки ден. Едно внимателно избрано място за чум трябва да осигурява пасище и хубаво качество на земята, както и близък източник на вода, от която могат да сварят любимата си напитка – черен чай от Шри Ланка. След като е проверил растителността на мястото за чумове, главатарят забива пръчката си за яздене на елени в земята на мястото, където той иска да бъде центъра на чума.


Когато говорят един с друг , ненетите използват угро-фински език. Въпреки това, всеки ненет под 50-годишна възраст говори руски свободно, понеже от късния сталинистки период нататък, всички деца са били записани в съветски пансиони. Отначало семействата са били против тази политика, но днес пансионите са станали част от нормалния живот на ненетите, и родителите подкрепят възможностите, които това образование осигурява.


Еленът също така е почитан и като символ. Ненетите вярват, че хората и елените са влезли в нещо като обществен договор, при който елените са предложили себе си на хората за тяхна прехрана и транспорт, а хората са се съгласили да ги съпровождат при сезонните им миграции и да ги пазят от хищници.


Елените заемат важна роля в живота и традициите на ненците. Освен пазарната им стойност, елените са също източник на храна, подслон, дрехи, транспорт, духовно изявяване и средства за общуване. Цената за булка или зестра под формата на елен следователно е все още често срещана.


При годишната им миграция от над 1000 км. тези хора преместват огромни стада елени
от летните пасища на север към зимните пасища на юг от Арктика. Миграцията включва и прекосяване от 48 км. по замръзналите води на река Об.


Няма друг познат арктически народ, който да е оцелял токова дълго и толкова непокорно. Днес повече от 10 000 номада пасат 300 000 домашни северни елени по пасищата на арктическата тундра. След близо хиляди години съществуване, ненетите сега са изправени пред може би най-голямото предизвикателство. След откриването на нефтени и газови резерви през 70-те години, ненетите са имали все по-нарастващ контакт с външния свят, и инфраструктурата на полуостров Ямал е нараствала с бързи темпове. Тундрата сега е дом на няколко села на газови работници, покрита е с хиляди сонди за проучване, и е дом на нова ЖП линия, свързваща Русия със запада. Изграждането на инфраструктура в един полуостров от вечна замръзналост, тресавища и езера, оказва сериозни последици върху туземния живот на ненетите, който е неразривно свързан с околната среда.


Мигрирайки през полуостров Ямал, където река Об и планините Урал се срещат с арктическото крайбрежие, ненетите са процъфтявали в течение на повече от хилядолетие на едно от най-негостоприемните места на земята, с температури, които падат до минус 50°C през зимата и се покачват до 35°C през лятото.


Ненетите все още разчитат на традиционното си облекло, ушивано от жените. Жените носят ягушка, която има двоен слой от около 8 еленови кожи. И мъжете и жените носят високи до бедрото ботуши от еленова кожа, състоящи се от вътрешен (тобаки) и външен ботуш (киси).
Мъжете се грижат за пашата на елените, заколването, избирането на пасища и т.н. Ролята на жените главно е да приготвят и сготвят месото и рибата, да поправят дрехи, да опаковат и разопаковат домакинствата по време на миграционните периоди, и да се грижат за децата. Ловуването и риболова допълват начина на живот на ненетите.


Ненетите все още разчитат на традиционното си облекло, ушивано от жените. Мъжете ненети носят малица, което представлява палто с качулка, направено от около 4 еленови кожи, с вълна от вътрешната страна и кожа от външната. При изключително студени условия, мъжете носят допълнителен слой еленова вълна, известен като гус.


Шаманизмът все още се практикува в някои части на тундрата. Ненетите имат анимистична система от вярвания, центрирана върху местни божества. Те са изобразявани чрез дървени идоли, които са носени на свещени шейни. Статуетките, изобразяващи прадеди също играят важна роля. Свещената шейна е помазвана с прясно пролята еленова кръв по няколко пъти на сезон. Когато принасят в жертва елен, те разделят животното на две, започвайки от черепа. Изяждат половината и оставят останалото като дар за боговете. Ненетите вярват, че определени камъни с необичайни форми са останки от боговете, които са ги пазили в течение на хилядолетия. По целия полуостров Ямал има разпръснати свещени обекти.


За дългите пътувания, елените са използвани да дърпат шейните, които носят хората и техния бивак. Огромните редици от елени могат да се простират до 8 км. дължина. Няма друг познат арктически народ, който да е оцелял токова дълго и толкова непокорно. Днес повече от 10 000 номада пасат 300 000 домашни северни елени по пасищата на арктическата тундра.


С изключение на любимата им напитка – чай от Шри Ланка, номадите ненети рядко зависят от външни източници за храната си, прехранвайки се с елени, риба и каквото друг успеят да открият в неприветливата арктическа почва.
През лятото, когато месото не може да бъде съхранявано, рибата е основната храна.


No comments:

Post a Comment