Wednesday, April 23, 2014

Маори

Дългата и интригуваща история за произхода на туземния маорски народ, може да бъде проследена обратно до 13-ти век, митичната родина Хауайки, Източна Полинезия. Поради вековете на изолираност, маорите установили едно особено общество с характерно изкуство, отделен език и уникална митология. Определящи аспекти на маорската традиционна култура включват изкуство, танци, легенди, татуировки и общност. Докато от една страна, пристигането на европейски колонисти през 18-ти век, оказало дълбоко влияние върху маорския начин на живот, много аспекти на традиционното общество са оцелели и до 21-ви век.


Като една политеистична култура, маорите са почитали много богове, богини и духове. Маорите вярват, че предците и свръхестествени същества винаги присъстват и могат да помогнат на племето в моменти на нужда. Митовете са развиват в далечното минало. Те представят маорски идеи за сътворяването на вселената и произходите на боговете и народите. Митологията описва природни феномени, климатът, звездите и луната, рибите в морето, птиците от гората, както и самите гори. Маорското разбиране за развитието на вселената се е изразявало в родословна форма.


Определящи аспекти на маорската традиционна култура включват изкуство, легенди, татуировки (та моко), изпълнения (особено капа хака), обичаи, гостоприемство и общност. Татуировките винаги са били важна част от маорската култура. Получаването на татуировки било важна стъпка към зрелостта, и имало много обреди и ритуали, свързани със събитието. Всеки член на маорско племе, имал конкретна роля и заемал конкретно място в социалния ред.


Маорите участват напълно във всички сфери на новозеландската култура и общество, водейки предимно западен начин на живот, поддържайки същевременно собствените си културни и социални обичаи. Активно се поддържат традиционните родствени връзки, и уанау (разширено семейство) конкретно си остава съществена част от маорския живот. Въпреки че много маори са мигрирали към по-големи провинциални градове, те са останали почти изцяло селско население.


Кай е маорската дума за храна. Маорската диета била основана на птици и риби, допълвани от диви билки и корени. В племенните си градини, маорите също отглеждали кореноплодни растения, включително гулии, кратуни и кумара (сладки картофи). Маорите обикновено готвели в подземни пещи, наричани ханги. До ден днешен, този традиционен метод за готвене все още е използван при специални поводи, създавайки пиршества, приготвени от традиционни съставки.


Маорите са туземния народ на Нова Зеландия, и историята им е както дълга, така и интригуваща. Въз основа на устни предания, археологически находки и генетични анализи, ние можем да определим, че пристигането на маорите в Нова Зеландия, се е случило през 13-ти век. Произходът на маорите е бил надеждно проследен до островите на Източна Полинезия. Пътешествието им до Нова Зеландия от митичната роднина Хауайки, е било осъществено в набор от епични уака (кану) плавания за значителен период от време. Според легендата, всяко от 12-те големи канута, носело различно племе (иуи). Дори и днес, повечето маори могат да кажат на кое първоначално племе са потомци.


Тези пътешествия утвърдили маорите като дръзки и находчиви авантюристи, и като един от най-великите навигационни народи за всички времена.


До края на 19-ти век, ефектите от ранната колонизация, войните и епидемиите намалили маорското население до около 40 000 души. В началото на 20-ти век, броя на маорското население започнал да се възстановява и маорската култура преживяла възраждане. Днес има около 650 000 маори в Нова Зеландия.


Ранните маори били много миролюбиви в сравнение с по-късните поколения, сред които възникнала една войнствена култура с много битки между племената. Ранните заселници не наричали себе си маори до пристигането на европейските колонисти през 18-ти век. Тогава те имали нужда от име, което да отбелязва тяхното различие от новодошлите, и използвали „маори”, значещо „обикновени” (като различни от необикновените богове).


Маорското общество е особено видимо на марае. Някога централни места за срещи в традиционните селища, на марае често се провеждат събития като женитби, погребения и други големи събирания, като обикновено се спазват традиционния протокол и етикет. Тези събития са големи поводи да се изкарат на показ цветните традиционни одежди, украшения, заплетени татуировки, танци и напеви: накратко, да се възстановят маорските традиции.


Военния танц хака, имащ за цел да сплаши врага, е една от най-добре познатите културни традиции на маорите. Тези танци са придружавани от песни и телесен ритъм, създаван с пляскане на ръце и бедра, и тропане с крака. Самия танц включва енергични стойки, представящи военни и агресивни пози. Маорското пеене следва много строги правила. Да спреш песен по средата, означава да навлечеш вреда или дори смърт в общността. Тези песни често разказват за родови линии или за подвизи на предците.


Мястото на човек в обществото често е било изразявано чрез техните одежди и татуировки. Хората с високо обществено положение винаги били татуирани, докато туземците без татуировки били смятани за безполезни.

No comments:

Post a Comment