Thursday, April 3, 2014

Банна

Долината Омо, разположена в Голямата рифтова долина в Африка, е дом на около 200 000 племенни хора, които са живели там в течение на хилядолетия. Банна, наброяващи близо 45 00 души, са предимно земеделски народ, който населява високите области на изток от река Омо. Също като другите племена, Банна практикуват ритуално танцуване и пеене. За да се подготвят за някоя церемония, те се боядисват с бяла креда, смесена с жълт камък, червено желязо и въглен. Най-важната церемония в живота на един мъж се нарича дими, с която се отбелязват плодовитостта и брака на неговата дъщеря.


Банна са предимно земеделски народ, който населява високите области на изток от река Омо. Добитъкът и козите осигуряват мляко и месо, както и кожи за дрехи, подслон и постелки. Те също така изразяват богатство и престиж: без тях, един мъж е считан за беден, и в повечето племена той не може да се ожени, защото няма какво да предложи като булчински подарък.


Народът Бана (също така Банна или Бенна) са коренно племе от близо 45 000 души, в долната част на долината Омо в Етиопия. Банна са дружелюбни хора и изглеждат фантастично; жените носят много украшения, а мъжете са със сплетени коси, които получават, когато почетат посичането на враг или на диво животно.


Банна, също като Хамар, имат много уникални ритуали, като церемонията по прескачане на бик, през която един младеж трябва да премине за да се ожени. Прескачането на крави е посвещаващ обред за мъжество за момчета, които навършват пълнолетие. Подреждат се крави в една редица. Гол, посветеният трябва да скочи на гърба на първата крава, след това от една на друга докато стигне края на редицата. Той не трябва да пада, и трябва да го повтори успешно 4 пъти за да се сдобие с правото да стане съпруг. Изцяло отдадени на посветеният си син, майките и сестрите биват шибани с камшик до кръв, за да докажат своята смелост и да съпътстват момчето по време на изпитанието.


Банна са пастирско племе, чиято култура се върти около добитъка. Суровата околна среда ги принуждава да бъдат полуномади. По време на сухия сезон, мъжете извървяват дълги разстояния със стадата си, търсейки вода и трева, и за да събират див мед.
Банна са били изолирани от останалата част от Етиопия по свой избор, както и от отдалеченото им местоположение в южна Етиопия и границата с Кения. Те са тясно свързани със съседите си – Хамар, както в езиково, така и в културно отношение.


Банна са добри пчелари. Те разполагат с повече мед, отколкото могат да изядат, и затова го продават по пазари и по пътищата. Той е основният им източник на пари, с които да си набавят инструменти, които не могат сами да си направят.


No comments:

Post a Comment