Thursday, April 3, 2014

Каро

Долината Омо, разположена в Голямата рифтова долина в Африка, е дом на около 200 000 племенни хора, които са живели там в течение на хилядолетия. Сред тях има от 1000 до 3000 Каро, които живеят по западните брегове на река Омо и обработват земята чрез наводняване и оттегляне, отглеждат сорго, царевица и фасул. Каро са били известни със своите великолепни къщи (когато все още били богати на добитък), но след като изгубили богатството си, те усвоили много по-леките конични колиби. Всяко Каро семейство притежава две къщи: Оно – главната стая за живеене на семейството, и Гаппа – центърът за няколко домакински дейности.


Племената тук винаги са търгували помежду си за мъниста, храна, добитък и платове. Търговията по-отскоро е за оръжия и патрони. Неизбежно, с полагането на пътища през района, други стоки като бира и храна са намерили път до селата. Има сериозни опасения за въздействието на една огромна язовирна стена, която се изгражда в момента. Тя ще произвежда много необходимото електричество, но същевременно ще намали потока на реката и ще смекчи сезоните на наводнения и оттегляне, на които се осланят племената, живеещи надолу по течението, за да отглеждат посевите си.


Жените Каро са известни с продуктивната си работа и отдаденост да служат на семействата си. От изгрев до залез, те вървят пеша до работните си места – околният шубрак и полетата на племето Каро. Те вършат това всеки ден от живота си за да държат семейството си живо и здраво, докато мъжете от племето пазят селото и хората там от диви животни, ловуват крокодили или други хищници, или просто седят под някоя колиба и дъвчат тютюн.


Най-важната церемония в живота на един мъж се нарича Дими, с която неговата дъщеря се прославя и освещава за плодовитост и бъдеща женитба. Когато е преминал през Дими, един мъж става старейшина. Около 10 крави и 30 по-малки животни биват заклани, а друг добитък се търгува за кафе. Мъжете и жените се обличат с пелерини от животинска козина за да пируват и танцуват, а главатарите на селото освещават момичето.


Преди да са навършили 10 или 12-годишна възраст, момичетата шеговито са наричани „диви животни” или „момчета”, тъй като не могат да се държат като жени (да носят дрехи, да се омъжат и т.н.) преди да бъда обрязани.
Прескачането на бикове е посвещаващ обред за мъжество за момчета, които навършват пълнолетие. Голо, всяко момче трябва да прескочи гърбовете на кравите 4 пъти без да се проваля.


Също като Дасанеч и Банна, Каро практикуват ритуално танцуване и пеене. За да се подготвят за някоя церемония, те боядисват телата и лицата си с бяла креда, смесена с жълт камък, червено желязо и въглен.




No comments:

Post a Comment