Monday, April 21, 2014

Горока


Коренното население на втория най-голям остров в света, е едно от най-разнородните в света. Дивият терен и исторически междуплеменни войни са довели до изолация на селата и възникване на отделни езици. Набор от различни племена са разпръснати из планинското плато. Животът в селата по високите области е опростен. Жителите разполагат с голямо количество добра храна, сплотени семейства и голямо уважение към чудесата на природата. Те живеят чрез ловуване, събиране на растения и отглеждане на посеви. Племенната война е нещо обичайно и мъжете полагат големи усилия да впечатлят врага си с грим и украшения.


Горока е столица на провинцията на източните високи области в Папуа Нова Гвинея. Въпреки че е открито едва в началото на 20-ти век, представлението Горока сега е голяма туристическа атракция. Прословутото представление Горока е тридневно събитие, което се провежда ежегодно по време на деня на независимостта на страната (16-ти септември). Водейки началото си от 1957 г., това е най-старото племенно събиране в Папуа Нова Гвинея. Над 100 племена от региона показват своята музика, танци и култура.


Природата на Папуа Нова Гвинея е толкова разнообразна, колкото и нейните жители. Племената имат необикновена и богата устна традиция, включваща митове, народни приказки, вълшебни поговорки и заклинания. Материалната им култура е ограничена до необходимите неща от ежедневието. Въпреки това, те ценят високо скромният разкош на телесните украшения.


Източните планинци са смятани за най-дружелюбния народ от високите области, като имат по-малко племенни битки от останалите провинции. Териториалните конфликти не възникват единствено с други племена. Също така западният колониализъм, минното дело и напредващият развиващ се свят, заплашват културата им. Територията от селища и племена – земята, върху която са живели, и която им е осигурявала храна в продължение на хиляди години – е нещо, което планинците винаги са защитавали с живота си. Една заплаха от който и да е чужденец, ще ги накара да се чувстват принудени да отвърнат на удара.


Племената от високите области снабдяват племената от долината с декоративни птичи пера, дървесно кенгуру, кожи на кускуси и тънки редки дървета, които отдавна са изчезнали от долината. Хората от долината украсяват телата си повече от планинците.


Провеждането на представлението Горока е започнало през 1957 г. в Парка на независимостта, разположен срещу главният пазар на Горока. За първи път е бил представен и организиран от австралийски киапси (патрулни офицери). Киапсите от всеки окръг построили обли къщи, типични за техните окръзи, и гордо представяли културите си. Кипасите довели певчески групи от своите области. Всичко започнало като уикенд на забавления за всички в провинцията, но също така било и съревнование да се види кой бил най-добре организираният и ръководен окръг.


На връх Хаген в западните високи области също се провежда културно събитие от голям мащаб. Различни регионални, провинциални и дори национални племенни танцови състави се събират да прославят културното си наследство, под формата на Синг-синг. Той е разположен близо до окръг Баийер, където се намира най-голямата колекция от птици и дива природа в Папуа Нова Гвинея – Резервата за птици на река Баийер. Традиционната култура и вярвания са все още силни на връх Хаген и околностите му.


Луфа е градче в източните високи области в подножието на връх Мичел, с население под 1000 души. Традицията и културата с десетилетия са били силно повлияни от западното общество, от евангелистки мисионери до фейсбук, но традициите и обичаите са все още силни.


Ежегодното представление Горока е проява на традиционните одежди, танци и музика от разнообразните племена, които населяват Папуа Нова Гвинея. Най-големите и известни племена са носещите перуки Хули и калните хора Асаро. Племена, които са по-малки по население и от по-нисък слой, но не по-малко креативни в телесните украси са: носещите перуки Кунана Су, носещите перуки Кикууая, групата Уара Суа, носещите перуки Луфар, носещите перуки Гахуку, групата Финчафен, групата Соби Лау Уаимо, групата Айпос, групата Уомбун, групата Каманибит, групата Аруа.


Вселената на планинците е изпълнена с всякакви духове, като някои са по-лични в характера си от други. Особена почит се отдава на духовете на предците. При тежки времена, прасета се пренасят в жертва на духовете на предците.


No comments:

Post a Comment