Thursday, April 3, 2014

Арборе

Животът в долината Омо в югоизточна Етиопия не се е променил много от началото на първото хилядолетие. Над 200 000 туземци водят прост начин на живот, ловувайки и отглеждайки добитък по бреговете на река Омо. В селото, жените изграждат и разглобяват колибите по време на миграции. Има сериозни опасения за въздействието на огромна язовирна стена, която се изгражда в момента. Тя ще произвежда много необходимото електричество, но същевременно ще намали потока на реката и ще смекчи сезоните на наводнения и оттегляне. Ограждането на паркове за дивеч представлява друга заплаха, ограничавайки достъпа на местните туземци.


Народът Арборе са скотовъдци (животновъди). Те вярват, че пеенето и танцуването отстраняват отрицателната енергия, и щом няма отрицателна енергия, племето ще преуспее.
Жените от племето покриват главите си с черен плат и са известни с това, че носят много цветни гердани и обеци.


В миналото, Арборе са държали монопола в търговията със слонова кост. Те разменят добитък за земеделски продукти от Амаре Кокке и се сдобиват с обработено желязо от Керре и Борана. Арборе строят колибите си леко елипсовидни.
Арборе вярват в едно върховно същество-създател и баща на мъжете, когото наричат Уак.


Малките деца носят шапка, наподобяваща раковина, която предпазва главите им от слънцето. Арборе боядисват телата си, използвайки естествени цветове, направени от твърди примеси и камък.
Племето практикува традиционно танцуване и богатството се измерва от броя добитък, който притежава един туземец.

No comments:

Post a Comment