Tuesday, April 15, 2014

Хули

Вярва се, че първите Папуа Нова гвинейци са мигрирали към острова преди повече от 45 000 години. Днес, над 3 милиона души, половината разнородно население, живеят във високите области. Някои от тези общности са били в племенни конфликти от малък мащаб със своите съседи, в продължение на хилядолетия. Племената се бият за земя, прасета и жени. Полагат се големи усилия за да бъде впечатлен врагът. Най-голямото племе, носещите перуки Хули, боядисват лицата си в жълто, червено и бяло, и са известни със своята традиция да изработват богато украсени перуки от собствената си коса. Брадва с нокът допълва сплашващият ефект.


Перуките на Хули приличат на окичени с пера шапки, сложно украсени с пера от райски птици и папагали. Други украшения включват черупки, мъниста, бивни от глигани, черепи на птици носорози и шума.


Хули по традиция са анимисти, които спазват строги ритуализирани дарения, с които да усмиряват духовете на своите предци. Болестта и нещастието се смята, че са работа на вещерство или магия.


Долината Тари, с великолепни гледки към долината долу и обграждащите върхове. Високопланински гори с гръмогласни водопади. Животът в селата по високите области е опростен. Жителите разполагат с голямо количество добра храна, сплотени семейства и голямо уважение към чудесата на природата.
Планинците живеят чрез ловуване, извършвано предимно от мъжете, и чрез събиране на растения и отглеждане на посеви, извършвано предимно от жените. Мъжете помагат да се изчисти земята, но останалата част от обработването е отговорност на жените.
Те практикуват циклично земеделие, премествайки се на друго място след като почвата e била изчерпана, така че да позволят презалесяване и възстановяване на почвата. Жените са изключителни фермери. Първите западняци, които посетили високите области, били впечатлени като се натъкнали на обширни долини от внимателно проектирани градини и напоителни канали. Отглежданите посеви включват сладки картофи, царевица, зеле и маниока.


Племенната война е често срещана сред племената на Папуа Нова Гвинея. Те се бият за три неща: земя, прасета и жени – в този ред. За да бъдат считани за важни, мъжете се нуждаят от всяко едно: земя за обработване, прасета като критерий за богатство, и набор от съпруги, които да се грижат за земята и добитъка.

No comments:

Post a Comment