Wednesday, April 2, 2014

Дасанеч

Долината Омо, разположена в Голямата рифтова долина в Африка, е дом на около 200 000 племенни хора, които са живели там в течение на хилядолетия. Наброяващите 20 000 Дасанеч (значещо „хората от делтата”) населяват най-южната част на долината, където делтата на река Омо се влива в езерото Туркана. Добитъкът е главното нещо в живота на Дасанеч. Ако изгубят добитъка си заради болест, суша или нападение от съседно племе, те се обръщат за прехрана към най-голямото пустинно езеро в света, ловувайки риба, крокодили и понякога хипопотами. Типично за племето е, че то не е строго определяно по етнос. Всеки може да бъде приет в него.



Животът в долината Омо не се е променил много от началото на първото хилядолетие. Племената водят прост начин на живот, ловувайки, събирайки, отглеждайки добитък и сорго по бреговете на река Омо. В самото село, жените изграждат и свалят колибите по време на миграции. Те представляват полукръгли конструкции без интериорно разделение, направени от пръчки, слама, речна тръстика и клони, наричани миеде. Жените изявяват право върху дясната страна на колибата, и верандата отпред.



Типично за племето Дасанеч е, че то не е строго определяно по етнос. Всеки – мъж или жена - може да бъде приет в него, стига да се съгласи да бъде обрязан. С течение на вековете, племето е вплело в себе си голям набор от различни народи. На членовете на един и същ клан им е забранено да се женят или дори да танцуват помежду си.



Повечето хора са мюсюлмани по име, въпреки че са били повлияни също и от евангелистки мисионери. Също така все още е практикуван и традиционен анимизъм. Племената споделят смесица от монотеистки и традиционни анимистични вярвания, водещи до политеизъм. Съгласно анимистичните традиции, хората вярват, че всички природни обекти, като дърветата и дори скалите, притежават дух. Мюсюлманската легена е добавила също джинът – дух, който може да си придава човешка или животинска форма, и да влияе на хората чрез свръхестествени сили.



Момичетата биват обрязвани на около 10 или 12-годишна възраст. До тогава, момичетата шеговито са наричани „диви животни” или „момчета”, тъй като не могат да се държат като жени (да носят дрехи, да се омъжат и т.н.) преди да бъда обрязани. Няколко момичета винаги преминават заедно през ритуала. Когато той приключи, на момичетата им се дава да пият пресечено мляко, а също така техните майки им поднасят гердан.



Дасанеч вярват, че някои мъже притежават власт над водата и крокодилите, и че те са отговорни за лечението на болести на жлезите в племето.



No comments:

Post a Comment