Tuesday, April 22, 2014

Яли

Едно от племената, населяващи региона на долината Балием, насред планинската верига Джаяуиджая в Папуа, Индонезия, са Яли – „Господарите на Земята”. Те живеят в девствените гори на високите области. Яли официално са признати за пигмеи, като мъжете са високи едва 150 см. Папуанските племена, различни по външност и език, имат сходен начин на живот. Всички са полигамни и провеждат ритуали за важни поводи, при които взаимната размяна на подаръци е задължителна. Котеката, кратуната за пениса, е част от традиционното облекло, която се използва за да отличава племенната идентичност.


Две от племената, населяващи региона на долината Балием, са Дани в самата долина и Яли („Господарите на Земята”) в девствените гори на високите области. Въпреки че са „съседи”, всяко племе си има отделен език и култура. Физически, Яли са забележително по-малки от Дани. Като мъжете са високи една 150 см, Яли официално са признати за пигмеи.


Селищата на Яли обикновено са разположени върху хребети, където са били установени във времена, когато войната между племената е направила високите позиции ключови за отбрана.


Въпреки че се различават по външност и език, двете племена от планинската верига Джаяуиджая, както и Короуай, имат сходен начин на живот. Както Короуай, така и пигмеите Яли са ловци-събирачи, не използват много сложни техники за обработване на земята и отглеждат по-малко прасета, отколкото фермерите на Дани, които използват ефикасна напоителна система и се радват на големи реколти от основните им сладки картофи.


Ежегодно през август се провеждат фалшиви битки по време на фестивала на долината Балием в Уамена. На това пиршество, чиято връхна точка са фалшивите битки между племената, Дани, Яли и Лани изпращат най-добрите си воини на арената, носещи най-красивите си одежди. Фестивалът е допълван от свинско угощение, земно готвене и традиционна музика и танци.


Папуанското племе Яли принадлежало към най-ужасяващите канибали в западната част на остров Нова Гвинея (Ириан Джая). Те заемат място сред пигмейската група от нации, и по-точно сред пигмеите негрити.


Котека, или кратуна за пениса, е една от многото отличителни особености по отношение на традиционните одежди. Мъжете от Яли и Дани се грижат за отглеждането на кратуните, като и двете племена щателно развиват различни стилове. Котеката на Дани е много по-малка от дългата и тънка котека, която носят мъжете от Яли.


Народът Яли не е влизал в контакт със съвременния свят до 60-те и 70-те години, когато мисионерите започнали да навлизат в тези отдалечени региони.


Яли снабдяват Дани с декоративни птичи пера, дървесно кенгуру, кожи на кускуси и тънки редки дървета, които отдавна са изчезнали от долината.


Въпреки че вече са модернизирани, Яли все още се придържат силно към своите традиции и обичаи, най-видимо към премяната на мъжете. Дори и в този хладен планински климат, мъжете носят единствено кратуна за пениса. За декоративните си цели, те не използват нищо друго освен кости и свински или кучешки зъби.


Яли строят кръгли или овални колиби, направени от слама и дърво, с плътни сламени покриви. Мъжете, жените и децата Яли спят отделно в различни колиби (хонай).

No comments:

Post a Comment