Tuesday, August 16, 2016

Защо трябва да вкараме медитацията в училище

Представете си какво щеше да е ако медитацията заемаше редовна част от живота на децата в училище. Само помислете колко по-различен би бил света.

„Ако всяко едно 8-годишно дете бъде научено да медитира, само за едно поколение бихме могли да премахнем насилието по света.” – Далай Лама

Представете си какво щеше да е ако медитацията заемаше редовна част от живота на децата в училище. Само помислете колко по-различен би бил света. Ако всяко едно дете бе способно да се свързва с океана от съзнание, проникващ във всичко съществуващо, желанието да навредиш на друг човек би изчезнало. Медитацията ни дава възможност да открием истината за това кои сме ние наистина.

Проблемът на съвременното общество е че ние непрекъснато бягаме от себе си и, следователно, от истината. Толкова сме затрупани от работа и социални събития, че никога не намираме време да открием кои сме ние наистина в сърцевината на нашето същество. Повечето от нас се научават да бъдат такива, каквито не сме. Научаваме се да се вписваме, да се подчиняваме и спазваме социалните норми. Научаваме се да носим маска пред другите хора. Научаваме се да бъдем роби на собственото си его. Ставаме дотолкова добри в бягството от себе си, че дори не можем да понесем мисълта някога да свалим маската, която сме свикнали да носим. Така ние предаваме себе си и позволяваме на егото си всякакви волности. Изгубваме връзка със света и с всяко живо същество в него. Продаваме душата си за нещо, което не сме, но дълбоко вътре част от нас знае, че не спираме да бягаме. Мнозина от нас са изгубили всякаква надежда някога отново да се свържат със своя Аз, тъй като сме избягали твърде надалече…

Какво щеше да е ако изобщо не бяхме започнали да бягаме от себе си? Какво щеше да е ако още от ранна възраст се научавахме да бъдем в мир със себе си? Ако в училище се преподаваше медитация, децата щяха да откриват собствените си страсти, собствените си интереси и творчески потенциал. Нямаше да се тревожат толкова от своята несигурност и щяха да се научат да живеят за мига, вместо непрекъснато да се стремят някъде, където не са. Медитацията ми помогна да открия смисъл в собствения си живот. Ако не беше тя, сега нямаше да следвам сърцето си и да се опитвам да променя образователната система. Чрез нея се свързах с най-дълбокия копнеж на душата си и се настроих с целта на своя живот. Децата, които редовно практикуват медитация, няма да са толкова податливи на стрес, притеснение и болести. Те също така ще развият по-силни връзки с всички живи същества и няма да изпитват силна нужда да се съревновават с връстниците си.

Според мен е жизненоважно да дадем на децата този дар на осъзнатостта. Надявам се един ден медитацията да се превърне в неизменима част от ежедневието, като миенето на зъбите. Много на брой клинични изследвания са доказали, че медитацията увеличава дебелината на мозъчната кора, защитава тялото от болести и значително подобрява фокуса и концентрацията.

Шнайдер, Грим и Рейнфорт и др. са изследвали 201 мъже и жени, страдащи от исхемична болест на сърцето, които взели участие в една от две групи: програма за трансцендентална медитация (ТМ) или здравно образователна програма. След пет години и половина при групата с ТМ рискът от сърдечен удар и инсулт бил с 48% по-нисък.

В друго едно проучване на Пагнони и Чекич за дълъг период от време се наблюдавало сивото вещество в мозъците на практикуващи Дзен медитация и на немедитиращи. Макар и сивото вещество да намалява с напредъка на възрастта, сивото вещество на практикуващите Дзен не намаляло изобщо.

В доклада си Пагнни и Чекич пишат:

Откритието, че при медитиращите се наблюдава понижен спад на сивото вещество с напредванеto на възрастта, както в глобален, така и в регионален мащаб, може да свидетелства за участието на много на брой механизми за нервна защита.

Лазар и Кер и др. достигнали до подобно заключение в едно проучване за въздействието на медитацията върху дебелината на мозъчната кора.
Те открили, че:

Редовното практикуване на медитация е свързано с повишена дебелина при редица корови дялове, отговарящи за осезателното, слуховото, зрителното и интероцептивно обработване на информация. Освен това редовното медитиране може да забави свързаното с възрастта отслабване на  предния кортекс.

Говал и Сингх и др. изследвали 3515 участници в медитативни програми и открили доказателства за спад в нивата на безпокойство, депресия и болка.


Само си представете колко много биха спечелили бъдещите поколения деца от тази редовна практика. Ползите са наистина забележителни, както сочи и собствения ми опит. Трябва да направим всичко по силите си, за да вкараме медитацията в училище. Ако ще се учим да живеем в мир един с друг, първо трябва да открием този мир в себе си…

No comments:

Post a Comment