Tuesday, December 20, 2016

Йерба мате – напитката на боговете

Коя е напитката, която може да ви даде „силата на кафето, ползите за здравето от чая, и еуфорията от шоколада”? Отговорът на този въпрос е: традиционната южноамериканска отвара йерба мате. Йерба мате, понякога наричано просто мате, се приготвя от изсушените листа на вечнозеленото дърво Ilex paraguariensis, срещано единствено в Южна Америка. Йерба мате буквално се превежда като „кратуна за билка” или „чаша за билка”.

Най-големи потребители на мате са държавите Аржентина, Бразилия, Парагвай, и особено Уругвай, където то се пие в 92% от домакинствата в страната. Там е нещо обичайно да срещнеш човек на улицата, който пие мате и носи със себе си термос с гореща вода, за да си долива.

Културната значимост на йерба мате в тези страни не бива да бъде подценявана. Йерба мате заема такава част от тяхната култура, каквато е пиенето на кафе в Съединените Щати или пиенето на чай в Азия. Можe и да излизате с приятели за по чаша кафе, но споделянето на мате е едно значително по-колективно събитие. Хората в Южна Америка споделят йерба мате с приятели, като всички пият от една и съща кратунка и една и съща сламка в знак на приятелство и сплотяване.

То е наричано „напитката на боговете” от много коренни южноамерикански култури и „зеленото злато на индианците” от европейските заселници. Нека разгледаме няколко от многото начини, по които тази напитка оправдава внушителната си репутация.

Сушено йерба мате


Ползи за здравето от йерба мате

Подобно на кафето, най-очевидните ефекти на йерба мате са повишаване на физическата енергия, умствената яснота и концентрацията. При 85мг в порция от 230мл, съдържанието на кофеин в йерба мате почти се доближава до това при кафето. За разлика от кафето, то рядко причинява нервност от кофеина и нарушения на съня, и не е киселинно. Пиещите йерба мате описват въздействието от кофеина в него, като леко, чисто, и спокойно, и обикновено не толкова пристрастяващо, отколкото при кафето.

Освен кофеин, йерба мате съдържа други две подобни съединения – теобромин и теофилин. Съчетаването на тези три алкалоида води до уникалните за йерба мате умерено стимулиращи ефекти. Някои атлети го използват с цел повишаване на физическата активност. То е полезно и за хора, страдащи от умствена или физическа умора.

Но йерба мате не е просто поредния енергиен стимулант. То съдържа толкова много хранителни вещества, че се твърди, че човек може дълго време да се прехранва единствено с него. То е с голямо съдържание на витамини, минерали, и фитонутриенти, като танини, флавоноли, полифеноли, и аминокиселини. Някои правителства в Южна Америка съветват майките да дават на децата си да пият йерба мате, особено в по-бедните райони, като хранителна осигуровка, така, както ние бихме дали мултивитамин на нашите деца. Аржентинските гаучоси (каубои) го наричат „течен зеленчук”.

Д-р Лесли Тейлър е билкар, който е посветил живота си на изследване на полезните свойства на лечебните растения в амазонската джунгла. В книгата си „Лечебната сила на билките в тропическите гори” тя изрежда основните медицински цели, с които се приема йерба мате - като цялостен и подпомагащ храносмилането тоник, средство за отслабване, лек за алергии, и нервен тоник при болка, умора, и депресия.

Носете йерба мате със себе си, докато пътувате. То е страхотен храносмилателен тоник, който действа като естествен антибиотик срещу Ешерихия коли, един от най-честите причинители на хранително отравяне. То спомага за лечението на запек, диария, и лошо храносмилане, и освен това унищожава чревните паразити. Йерба мате е богато на съединения, наричани сапонини, които подсилват имунната система и имат естествени противовъзпалителни свойства.

Йерба мате предпазва сърцето и сърдечносъдовата система, понижава сърдечния ритъм, нормализира нередностите в сърцебиенето, и отпуска кръвоносните съдове, подобрявайки кръвотечението. Чаят от йерба мате усилва костната плътност, поне при жените в постменопауза, при които има висок риск от развиване на остеопороза. Жените в постменопауза, които пият йерба мате, разполагат с 10% по-висока костна плътност на гръбначния стълб, отколкото жените, които не го приемат. Пиенето на йерба мате може да бъде потенциално помощно средство за отслабване, тъй като то намаля апетита, увеличава изразходването на енергия и подобрява инсулиновата чувствителност.

Йерба мате съдържа няколко известни антиракови съединения и, поне в лабораторни условия, унищожава раковите клетки в дебелото черво. Но има известни опасения, че йерба мате може да е причинител на някои видове рак – особено на хранопровода, белите дробове, устата, фаринкса и ларинкса.

Виновник за това вероятно не е самото йерба мате, а начинът на живот на определена група от хора, пиещи йерба мате. Този повишен риск е налице при селските жители, които също така имат склонността да пият качака (алкохол от захарна тръстика) и да пушат, а храненето им е с ниско съдържание на плодове и високо съдържание на месо. Освен това тези хора обикновено пият йерба мате с много гореща вода. Всеизвестен факт е, че честото приемане на горещи течности повишава риска от тези видове рак, така че е необосновано да поставяме вината върху самото йерба мате.



Как да приготвим йерба мате

Приготвянето на йерба мате може да бъде толкова просто или сложно, колкото вие прецените. Много лесно може да приготвите йерба мате, когато то е във филтри или в насипна форма. Един от начините е да изсипете йерба мате във френска преса, да добавите вода, и да го сварите, като кафе. Родителите в страните, където се пие мате, обикновено сутрин приготвят на децата си чай от мате във филтър, от което напитката става по-слаба. Вкусът му обикновено се описва като тревист и близък до зеления чай.

Традиционалистите биха потръпнали от това, но отскоро йерба мате може да бъде закупено също така в бутилки и кенове, при които то е подсладено и по вкус се доближава повече до газирана напитка, отколкото до този на традиционното мате. Дори може да си купите шотове йерба мате, които са подобни на кофеиновите енергийни шотове.

Но пълното преживяване бихте получили, ако го приготвите по традиционния начин. Приготвянето на мате е смятано за изкуство само по себе си, което може да се сравни с японските чаени церемонии. Вместо в чаша, йерба мате се поднася в кратунка и се пие от сламка, наричана бомбила. Бомбилата обикновено е от метал или бамбук, и в нея има филтър, който действа като цедка. Традиционните кратунки са от тиква или от растението Lagenaria siceraria, и често са красиво издялани. Днес може да откриете кратунки от стъкло, керамика или дори от силикон.

Ако искате да приготвите мате по традиционния начин, може да следвате тези инструкции:

1. Изсипете йерба мате в кратунката.
2. Леко разклатете кратунката така, че йерба мате да остане от едната страна, а от другата да 3. има свободна пространство.
4. Поставете бомбилата в центъра на кратунката.
5. Леко добавете малко студена, филтрирана вода откъм свободната част, за да навлажните йерба матето. Наклонете кратунката, за да може матето да попие водата.
6. Напълнете кратунката с гореща, но не вряла вода.
7. Докато пиете, продължавайте да добавяте гореща вода. Първите няколко глътки са много остри, но вкусът омеква с добавянето на още вода.

По традиция томандо мате (пиенето на мате) е признак на гостоприемство. Всички пият от едни и същи кратунка и бомбила, което допринася към усещането за общност. Може да сте попадали на снимки как папа Франциск, първият папа от Аржентина, споделя йерба мате със свои последователи.

Ако никога не сте приготвяли йерба мате по този начин, е препоръчително да изгледате този кратък клип преди да започнете. Той може да ви помогне да не си изгорите устата, да засмучете парченца листа през сламката или да го направите прекалено горчиво.



Възможни странични ефекти от йерба мате

Йерба мате съдържа почти толкова кофеин, колкото има и в кафето, така че ако кофеинът поражда във вас безпокойство или други нежелани усещания, то може би е добре да не пиете мате. За разлика от чая и кафето, които може да намерите и в безкофеинова форма, няма безкофеинов вариант на йерба мате.

Приемането на прекалено голямо количество йерба мате, без да сте свикнали с него, може да предизвика диария. Йерба мате не се препоръчва за бременни жени, тъй като са наблюдавани ниско тегло, родилни дефекти, преждевременни раждания и неонатален абстинентен синдром. Не забравяйте, че ако пушите или пиете алкохол редовно, съчетано с йерба мате, това може да увеличи риска от определени видове рак, особено ако пиете мате много горещо.


Йерба мате вече е изключително популярно в различни части на Южна Америка, и консумирането му нараства и в други части на света – особено в Съединените Щати и Близкия Изток. С многото си ползи за здравето лесно може да се види защо това питие оправдава репутацията си, като „напитката на боговете.”

No comments:

Post a Comment