Tuesday, April 15, 2014

Чукчи

Древните чукчи от Арктика живеят на полуостров Чукотка. За разлика от другите коренни групи в Сибир, те никога не са били побеждавани от руските войски. Средата и традиционната им култура са издържали на унищожение под съветска власт, от тестване на оръжия и замърсяване. Поради суровият климат и трудността за живот в тундрата, гостоприемството и великодушието са високо ценени сред чукчите. Те вярват, че всички природни феномени притежават собствен дух. Традиционният начин на живот все още е запазен, но бива все повече допълван.


Древни легенди и археологически доказателства предполагат, че покоряването на Чукотка от чукчите е било всичко друго, но не и мирно. За разлика от другите коренни групи в Сибир, те били силно войнствени и никога не са побеждавани от руските войски. Под съветска власт, народът на чукчите преминал през масови хвърляния в затвор, и унищожаване на традиционната им култура.


Чукчите са древен народ от Арктика, който живее главно на полуостров Чукотка. Те са необичайни сред Северните народи в това, че имат две отделни култури: номадските пастири на елени (Чаучу), които живеят във вътрешността на полуострова, и живеещите в селища ловци на морски бозайници (Анкалин), които живеят по бреговете на Арктическия океан, Чукотско море и Берингово море.


Основните храни, консумирани от вътрешните чукчи, са продукти на еленското земеделие: сварено месо, мозък, костен мозък и супа от еленска кръв. Едно традиционно ястие, рилкеил, е приготвяно от полусмлян мъх от стомаха на убит елен, омесен с кръв, мазнина и парчета варено еленско черво. Кухнята на крайбрежните чукчи е основана на варено месо/мазнина от морж, тюлен или кит, както и на водорасли. И двете групи ядат замразена риба, както и ядливи листа и корени. Традиционната кухня на чукчите сега е допълвана от консервирани зеленчуци и други продукти, закупувани от магазини.


Скулптурата и дялането на кости и бивни от морж са най-силно развилите се форми на народно творчество сред чукчите. Традиционните теми обикновено са пейзажи и сцени от ежедневието: ловни дружини, пастирство на елени, и местни животни от Чукотка. В традиционното общество на чукчите, единствено мъжете се захващат с това изкуство. Жените са вещи в шиенето и бродирането.


Въпреки че и двата пола си поделят отговорността за поддържането на домакинството, те имат различни задължения. Мъжете чукчи водят елените в търсене на растителност, и отиват до края на тайгата за да ловуват морски бозайници и да събират дърва за огън, и риба. Работата на жените включва почистване и ремонтиране на ярангата, готвене, шиене и поправяне на дрехите, и подготвяне на кожи от елени или моржове.


Крайбрежните чукчи, също като съседните ескимоси, обичат да се подхвърлят един друг високо във въздуха върху одеала от кожа на морж. Чукчи от всички възрасти традиционно обичат да пеят, да танцуват, да слушат народни приказки и да рецитират скороговорки.


Традиционната одежда за жените чукчи е керкера - комбинезон до коленете, направен от еленска или тюленова кожа, и гарниран с козина от лисица, росомах, вълк или куче. При празници или специални поводи, жените могат да бъдат видени да носят подобни на роба рокли от кожа на млад елен, красиво украсени с мъниста, бродерия и украшения от козина. При важни традиционни събития, мъжете носят широки ризи и панталони, изготвени от същия материал.


Замърсяване, тестване на оръжия, повърхностно минно дело и свръхупотреба на индустриална техника и превозни средства, са нанесли големи щети върху околната среда на Чукотка и способността й да поддържа традиционните дейности на чукчите.


В продължение на поне няколко стотици години, конусовидната яранга е била традиционният дом на чукчите пастири на елени. Нужни са около 80 еленски кожи за построяването на една яранга. В днешно време, все по-малко чукчи живеят в яранги. Крайбрежните чукчи по традиция са използвали впрегнати кучета и кожени лодки за транспортиране, докато вътрешните чукчи са се придвижвали в шейни, дърпани от елени. Тези традиционни методи за транспорт са все още запазени, но са допълвани все по-усилено от въздушен транспорт, моторни лодки и шейни.


Чукчите, които наричат себе си Лигораветлат, значещо „истински хора”, днес наброяват малко над 15 000. Територията им е предимно безлесна тундра. Климатът е суров, като зимните температури понякога падат до минус 54°C. При прохладните лета, температурата средно е 10°C.


Традиционните спортове на чукчите са надпревари с шейни, теглени от елени или кучета, борба и надбягвания. Състезания от този вид често се извършват след жертвоприношения на елени на вътрешните чукчи, и жертвоприношения на морски духове на крайбрежните чукчи.


Вярванията и практиките на чукчите най-добре могат да бъдат описани като форма на шаманизъм. За животните, растенията, небесните светила, реките, горите и други природни феномени се смята, че притежават собствен дух. По време на своите ритуали, чукчите шамани изпадат в трансове (понякога с помощта на халюциогенни гъби), комуникират с духовете, дават на духовете да говорят чрез тях, предсказват бъдещето и извършват различни заклинания. Най-важните традиционни празници за чукчите били фестивали, при които се извършвали жертвоприношения за духовете, на които чукчите разчитали за своето оцеляване.


Поради суровият климат и трудността за живот в тундрата, гостоприемството и великодушието са високо ценени сред чукчите. Забранено е да откажеш на някой, дори и на непознат, който търси подслон и храна. От общността се очаква да се грижи за сираците, вдовиците и бедните. Скъперничеството е считано за най-лошият характер, който може да има един човек.


Фолклорът на чукчите включва митове за сътворяването на земята, луната, слънцето и звездите; приказки за животни; анекдоти и шеги за глуповати хора; истории за зли духове, които са отговорни за болести и други нещастия; и истории за шамани със свръхестествени сили.

No comments:

Post a Comment