Wednesday, April 2, 2014

Мурси

Номадското племе Мурси живее в ниските части на Голямата рифтова долина в Африка. Голямата суша е затруднила прехранването им чрез традиционно обработване на земята и пастирство. Създаването на национални паркове е ограничило достъпа им, и е застрашило природните им ресурси. Мурси са прочути със своите церемонии по борба с пръчка, и жените Мурси са известни по целия свят, задето носят глинени плочи на долната си устна. Икономиката им е съсредоточена върху бартера и споделеното имущество. Това се е променило, когато се появили туристите, предлагайки им пари в замяна на снимки.


Мурси са смятани за доста примитивно племе сред долината Омо, въпреки че начинът им на живот не е толкова различен в сравнение с другите племена. Мурси винаги са се държали неохотно и агресивно към чужденците като цяло, но след като туристите са успели да се доберат до земята им, това отношение се е влошило още повече.


Воините Мурси биват белязани по телата с белези във формата на подкова. Мъжете имат рани на дясната си ръка, а жените на лявата. Великите воини биват белязани и по бедрата. Мурси също така са много известни със своята церемония по борба с пръчка – донга.


Мурси наброяват около 4000 души и имат собствен език, познат като Мурси, който спада към сурмиските езици. Те са номадско племе от пастири, които през последните няколко десетилетия са изправени пред нарастващи заплахи за тяхната прехрана.


За да добият правото да се оженят, да притежават добитък и да имат деца, младите туземци трябва да се изправят пред уникално предизвикателство, познато като церемония по прескачане на бик. Тя също така е и обред за мъжество, който отбелязва навършването на пълнолетие на момчето. Подреждат се крави в една редица. Голо, всяко момче трябва да прескочи гърбовете на кравите 4 пъти без да се проваля. Успехът му носи правото да се ожени. По време на тази впечатляваща проява, младежът бива съпътстван от жените от неговото племе, които го насърчават, танцуват и пеят.
Полигамията е разрешена: един мъж може да има колкото съпруги пожелае, но трябва да може да си ги позволи.


В миналото, икономиката на Мурси е била съсредоточена върху бартера, и голяма част от имуществото на племето е било споделено. Това се променило с появата на туристите, предлагайки им пари в замяна на снимки. Днес, Мурси трудно се справят с този нов вид икономика, от което много мъже Мурси прибягват до алкохола.


Въпреки че племето Мурси е имало контакт с християнски евангелистки мисионери, и е било повлияно от близките мюсюлмански племена, тяхната главна религия е определяна като анимизъм.
В днешно време, племето практикува смесица от монотеистки и традиционни анимистични вярвания, водещи до политеизъм. Съгласно анимистичните традиции, хората вярват, че всички природни обекти, като дърветата и дори скалите, притежават дух. Мюсюлманската легена е добавила също джинът – дух, който може да си придава човешка или животинска форма, и да влияе на хората чрез свръхестествени сили.


Пасящите добитък Мурси се опасяват, че ще им бъде отнето правото за паша в региони, обозначени като паркове за дивеч. Мурси се прехранват главно с добитък, царевица и мед. Знае се, че в редки случаи те са ловували диви животни. За разлика от някои други местни племена, те не ловят риба.


Жените Мурси са известни по целия свят, задето носят глинени плочи на долната си устна. На момичетата, навършили 15-годишна възраст, им се продупчва устната, след което тя се разширява за да се освободи достатъчно място за плочата. Говори се, че плочите на устните са били измислени за да направят Мурси жените по-малко привлекателни за търговците на роби. Днес в племето, колкото по-голяма е плочата на устната, толкова повече добитък струва момичето докато бъде търгувана в брак.


Мурси, като останалите племена в региона, строят колиби, използвайки набор от материали като слама, речна тръстика, клони и пръчки. По време на миграциите, понякога те оставят колибите, а друг път ги взимат със себе си. Работа на жените е да изграждат и разглобяват колибите.


No comments:

Post a Comment